Popis
Patria medzi tradičné plodiny pôvodných civilizácií Strednej Ameriky. Konzumovali ich už Mayovia a Aztékovia, ktorí ich podľa niektorých prameňov využívali aj ako platidlo.
Pri kontakte s tekutinou rýchlo napučiavajú a vytvárajú gélovitú štruktúru a ľahko preberajú chuť pridaných surovín. Nájdu využitie predovšetkým pri príprave sladkých jednoduchých jedál, chia pudingu, marmelád, smoothies a kaší.
Majú vysoký obsah vlákniny, rastlinných bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Sú preto vhodné pre vegánsku aj bezlepkovú stravu.
Ako využiť chia semienka v kuchyni?
Základný chia puding: Zmiešajte 2 lyžice semienok s 1/2 hrnčekom mlieka. Pridajte sladidlo podľa chuti - napríklad med alebo sirup.
Do pečiva: Celé alebo namočené semienka pridajte do cesta na chlieb, sušienky alebo muffiny. Zlepšujú textúru, predlžujú vláčnosť a zvyšujú sýtivosť.
Marmelády a džemy: Chia gél prirodzene zahusťuje ovocné zmesi bez toho, aby bolo nutné pridávať cukor alebo pektín.
Nápoje: Do smoothie, džúsu alebo ochutenej vody pridajte hrsť semienok, nechajte chvíľu napučať a pred podávaním premiešajte. Možno ich tiež rozmixovať spolu s ostatnými ingredienciami pre hladšiu štruktúru.
Nátierky: Chia semienka zahusťujú a vyživujú zeleninové nátierky.
Zloženie
Semená chia * (Salvia hispanica). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 25 ° C a pri relatívnej vlhkosti do 70%.