Popis
Semienka maku môžete využiť rôzne. Môžete ich namáčať, čo trvá približne osem hodín. Tiež ich môžete pražiť, dosiahnete tak u nich intenzívnejšiu vôňu. Dokonca z nich možno vyrobiť chutné mlieko alebo maslo. Mak nemožno úplne rozmixovať, takže maslo nebude úplne hladké. Pri jeho výrobe pridajte vždy dve lyžice iného tuku na 100 g maku.
Tipy na použitie maku:
- päťsemienkové krekry - recept nájdete v časopise Dobroty leto 2016, strana 16
- cake pops - moderne využitie maku v dezertoch nájdete v časopise Dobroty leto 2016 na strane 15
- makové muffiny s nugátovým krémom - upečte si výborné muffiny podľa receptu z časopisu Dobroty leto 2016, strana 14
- mlieko - 100 g semienok namočte cez noc, ráno vodu zlejte, pridajte 900 ml čerstvej vody a rozmixujte, nakoniec preceďte a máte mlieko, ktoré v chladničke vydrží 3 dni čerstvé, uberte vodu a môžete mať aj smotanu
- posyp - semienkami môžete posypať vlastne všetko, v čom vám budú chutiť, od sladkej kaše až po zeleninový šalát
- pečenie - domáce pečivo posypte semienkami alebo ich zapracujte do cesta
- nátierka - semienka pridajte k strukovinám, varenej zelenine, hubám alebo tofu a rozmixujte do nátierky
Mak siaty sa pestuje už tisíce rokov pre svoje semená, aj pre bielu šťavu v nezrelých makoviciach obsahujúcich ópium. Je tradičnou súčasťou českej kuchyne. Česká republika patrí medzi jeho najväčších vývozcov.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Mak modrý*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 20 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.