Popis
Využitie:
- sladké farebné pukance - v mikrovlnke nechajte kukuricu vypukať, 1/4 hrnčeka masla a 3 lyžice sirupu alebo medu pomaly zahrievajte v hrnci, kým sa maslo rozpustí, pridajte 1/2 hrnčeka cukru a 85 g želatíny, farbu získate z farby sirupu alebo do zmesi dajte potravinárske farbivo, zmes varte 5 minút, potom ju zmiešajte s pukancami a dajte na 10 minút zapiecť do rúry
- slané pukance - maslo zmiešajte s roztlačeným cesnakom, soľou a čerstvými bylinkami, dajte ho na dno kastróla, zasypte kukuricou a nechajte vypukať, po prvom pukanci hrncom zatraste
- dekorácia - pukanec má zaujímavý tvar akoby bieleho kvetu, zaujímavo vyzerá napríklad nalepený na vencoch
Pukancom sa niekedy tiež hovorí pražená kukurica alebo kukuričné pukance. Pochádzajú z Ameriky a v súčasnosti sú obľúbenou pochúťkou po celom svete. V Mexiku ich ľudia vyrábali už pred 9000 rokmi. Vyrobiť ich možno v mikrovlnke, v stroji na pukance alebo v hrnci s pokrievkou. Zahriatím zrniek kukurice dôjde k ich prasknutiu a zároveň sa škrob v nich premení na penu. Po vypukaní sa ochucujú na sladko aj na slano.
Kukurica je rastlina z čeľade lipnicovitých, ktorá môže mať až šesť metrov. Pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje už vyše 5000 rokov. Od miestnych Indiánov sa kukurica spolu s Kolumbom dostala do Európy. Dnes je kukurica po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. V Čechách ju nájdeme na poliach na južnej Morave.
Kukurica sa využíva ako krmivo, ďalej ako surovina na výrobu cukru, oleja a škrobu. Niektoré druhy sa pestujú ako zelenina. V potravinárstve sa z kukurice vyrábajú lupienky, múka, krupica alebo kaše. Zvlášť v rozvojových krajinách je kukurica cenným zdrojom obživy.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Kukurica*.Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte v suchu a chlade.