Popis
Univerzálna mňamka! Premyjete ju a pripravíte podobne ako ryžu. Na sladko aj na slano. Je hotová za 15 minút a uspokojí každý maškrtný jazýček. Ráno ako sladká kaša, k obedu príloha k dusenému jedlu aj omáčkam. Večer ju pridajte do šalátov, polievok alebo zapečte so zeleninou. Po fašírkach z nej sa iba zapráši a čokoládová torta z quinoy je dokonalou bodkou.
Quinoa je prirodzene bezlepková pseudo obilnina. Výborne spestrí a ozvláštni vašu kuchyňu. Hodí sa ako príloha a hanbu neurobí ani ako samotný základ jedla. Môžete sa s ňou naozaj vyhrať a pripraviť ju na sladko aj slano, zapekať, použiť ako závarku do polievok alebo ju pridať do vegetariánskych fašírok. Chutí teplá aj za studena.
Základný recept: quinou v cedidle prepláchnite dvakrát vriacou vodou, potom zalejte 2,5 násobným množstvom vody a varte 15 minút - prípadne nechajte potom ešte pod pokrievkou dôjsť.
Mrlík čílsky alebo quinoa sa tvári ako novinka zdravého stravovania. Nie je však novšou plodinou ako pohánka alebo proso, v juhoamerických Andách sa pestovala už pred 4 000 rokmi. Inkovia ju považovali za posvätnú a po zemiakoch pre nich bola druhou najdôležitejšiou plodinou. Na rozdiel od zemiakov alebo kukurice si po objavení Ameriky cestu do Európy nenašla, naopak Európania jej pestovanie potlačili a udržala sa v nehostinných a odľahlých oblastiach. Postupne sa za podpory miestnych vlád a rôznych asociácii opäť rozšírila a dnes sú najväčšími pestovateľmi Bolívia, Peru a Ekvádor. Prvé pokusy o pestovanie quinoy aj v Európe a inde už však tiež prebehli. Myslené je pestovanie pre poľnohospodárske využitie. Quinou ako okrasnú rastlinu totiž v našich krajiných už dávno máme - pestuje sa často v botanických záhradách.
Quinoa existuje v niekoľkých stovkách variant, ktoré sa líšia farbou semien. Najbežnejšia a najrozšírenejšia je biela, často sa predáva aj červený a čierny variant quinoy. Všetky tri varianty chutia prakticky rovnako, ale červená a čierna zostáva po uvarení pevnejšia a pôsobí „celozrnnejším" dojmom.
Využitie:
- príloha, do rizot - používajte úplne rovnako ako ryžu, k duseným jedlám, ázijským pokrmom, omáčkam
- do šalátov - vďaka svojej nadýchanej konzistencii je ideálna do ľahkých sviežich šalátov (s paradajkou, s avokádom alebo aj s ovocím), ale napr. aj k pečenej alebo grilovanej zelenine
- náplne - do plnených paradajok, paprík, kapustných listov, ale napr. aj do náplní na quiche
- fašírky a placky - nájdete v časopise Dobroty jeseň 2017 str. 18
- nákypy slané aj sladké - quinou uvarte podľa základného receptu a ďalej s ňou pracujte rovnako ako s ryžou
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Quinoa- Mrlík čílský*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vlhkosti do 70 %.