Popis
O amarante si môžete tiež prečítať v našom časopise Dobroty jar 2013.
Využitie:
- príloha - amarant môžeme k pokrmom pridávať ako prílohu samotný, alebo ho možno kombinovať s ryžou, pšenom a kukuricou, vždy kombinujte 1 diel amarantu a 4 diely iné obilniny
- kaša - 100 g amarantu varte 20 minút s 300 ml tekutiny, občas premiešajte, pridajte 4 lyžice ovsených vločiek a 200 ml tekutiny, potom varte ešte 5 minút a máte hotovo, ozdobte a dochuťte podľa ľubovôle orechmi, ovocím a korením
- polievka - do vašej obľúbenej polievky skúste pri varení (napríklad spolu so zemiakmi) pridať 4 lyžice amarantu
- puding - 60 g amarantu prepláchnite a varte ho v cca 300 ml tekutiny asi 20 minút, po uvarení prisypte kakao a škoricu, nechajte vychladnúť a primiešajte vopred namočené chia semienka (5 g), dochucujte medom a citrónom, pred podávaním schlaďte zmes cez noc v chladničke
- zeleninový šalát - uvarený a vychladnutý amarant zmiešajte s obľúbenou čerstvou zeleninou
- rizoto - pridajte amarant do rizota alebo napríklad aj do zeleninového kuskusu
- popcorn - teda skôr popamarant, poriadne rozohrejte vyšší hrniec, prisypte 2 lyžice amarantu, po chvíli začne pukať, keď vypuká väčšina, presypte ho do misy
- alegría - mexická sladká pochúťka, najskôr si pripravíte popamarant (pol šálky nevypukaného), potom na mierne rozohriatu panvicu dajte 3 lyžice medu, následne pridajte popamarant, štipku soli a 3 lyžice kakaa, všetko riadne premiešajte a zmes natlačte do malého pekáčika (na chlieb), nechajte vychladnúť a potom krájajte na plátky
- amarantový kotlík - recept nájdete v časopise Dobroty jar 2013 na str. 8
Amarant sa radí k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho pestovali Aztéci a Inkovia už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery i váhu.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie.
Zloženie
Amarant*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.