Popis
Zázrak, o ktorom vedeli už starší Egypťania. Špalda je skvelá v kombinácií s ryžou a rizoto z nej miluje každý. Špaldové karbonátky so zeleninou sú zdravým variantom slovenskej tradície a ako zavárka dovedie každú polievku k dokonalosti.
Špalda má jemne sladkastú, ľahko orieškovú chuť. Výborne chuťovo ladí v kombinácií s ryžou. Môžete s ňou však ryžu aj úplne nahradiť, nech už ako prílohu alebo celý základ jedla, napríklad v špaldovom rizote - špaldotu. Chutí výborne za tepla aj za studena, na sladko aj na slano. Má veľmi univerzálne využitie. Okrem príloh ju využijete od zavárok do polievok, cez nátierky, teplé aj studené šaláty až základ hubového kuba a mnoho ďalšieho. Tento prastarý druh pšenice sa vám v špajzy určite nestratí.
Využitie:
- Polievka - ako špaldu zakomponovať do rôznych polievok zistíte v časopise Dobroty zima 2013-14 na str. 20
- Špaldový kubo - hľadajte v časopise Dobroty zima 2012-13 na str. 13
- Špaldový šalát - deň namočenú špaldu uvaríme a zmiešame s nakrájanými jablkami a hrozienkami, zalejeme vanilkovým sójovým dezertom
- Nátierka - predom namočenú špaldu rozmixujeme dohladka, pridáme med, karob, orechový olej, vanilkový cukor a podľa potreby sójové mlieko, všetko vyšľaháme do ideálnej konzistencie
- Zeleninový pokrm, príloha- uvarenou špaldou môžete nahradiť napríklad ryžu v rizote
Špalda je celkom zabudnutý druh rozpadavej pšenice, ktorý bol odsunutý kvôli vyšším výnosom iných druhov. Jedná sa o veľmi odolnú a nenáročnú rastlinu. Okrem múky sa z nej vyrába napríklad alternatívna kávovina ako náhrada kávy.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie.
Zloženie
PŠENICA špalda lúpaná*. Môže obsahovať orechy, zeler a sezamové semená. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 75 %.