Popis
Zázrak, o ktorom vedeli už starý Egypťania. Špalda je skvelá v kombinácii s ryžou a rizoto z nej miluje každý. Špaldové fašírky so zeleninou sú zdravým variantom slovenskej tradície a ako závarka privedie každú polievku k dokonalosti.
Špalda má jemne sladkú, ľahko orieškovú chuť. Výborne chuťovo ladí v kombinácii s ryžou. Môžete s ňou však ryžu aj úplne nahradiť, nech už ako prílohu alebo celý základ jedla napríklad v špaldovom rizotu - špaldotu. Chutí výborne za tepla aj studena, na sladko aj slano. Má veľmi univerzálne využitie. Okrem príloh ju využijete od závarok do polievok, cez nátierky, teplé aj studené šaláty až základ do hubového kuba a mnoho ďalšieho. Tento prastarý druh pšenice sa vám v špajzy určite nestratí.
Využitie:
- polievka - ako špaldu zakomponovať do rôznych polievok zistíte v časopise Dobroty zima 2013-14 str. 20
- špaldový kubo - recept hľadajte v časopise Dobroty zima 2012-13 na str. 13
- špaldový šalát - deň namočenú špaldu uvaríme a zmiešame s nakrájanými jablkami a hrozienkami, zalejeme vanilkovým sójovým dezertom
- nátierka - predom namočenú špaldu zmixujeme dohladka, pridáme med, karob, orechový olej, vanilkový cukor a podľa potreby sójové mlieko, všetko vyšľaháme do ideálnej konzistencie
- zeleninový pokrm, príloha - uvarenou špaldou môžete nahradiť napríklad ryžu v rizote
Špalda je celkom zabudnutý druh rozpadanej pšenice, ktorý bol odsunutí kvôli vyšším výnosom iných druhov. Jedná sa o veľmi odolnú a nenáročnú rastlinu. Okrem múky sa z nej vyrába napríklad alternatívna kávovina ako náhrada kávy.
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.
Zloženie
PŠENICA špalda lúpaná*. Môže obsahovať glutén, arašidy, sóju, škrupinové plody a sezam. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Skladujte v suchu pri teplote do 25 ° C.