Popis
Tipy a recepty:
- polievky - ako pridať pšeno do polievky sa dozviete v jarných Dobrotách 2015 na str. 2
- sladké pečenie - tipy na sladké dezerty zo pšena nájdete v časopise Dobroty leto 2014 na str. 10 tiež v jarných Dobrotách 2013 na str. 8
- kaše - pšeno môže rozšíriť vaše raňajkové kaše o ďalší typ obilnín, pšenovú kašu tiež môžete využiť ako prílohu trebárs ku grilovanej zelenine
- rizoto - nahraďte klasickú ryžu v rizote pšenom
- placky - z vareného pšena, kociek zeleniny, cesnaku, byliniek a krupice vytvarujte a usmažte výborne placky
- plnka - uvarené pšeno zmiešajte napríklad s restovanou cibuľkou, syrom a bylinkami, naplňte zmesou papriky a zapečte ich
- slané koláče - pšeno môže byť aj základom pre pšenové quiche alebo nákyp
- knedličky - pre celiatikov zo pšena pripravíte pšeničné knedličky ako chutnú alternatívu tých klasických
Pšeno vzniká z prosa odstránením semennej šupky z obilky. V dávnejších dobách bolo hojne využívané napríklad na prípravu šúľancov alebo pšenovníku. Na nejaký čas bolo pšeno z kuchyne vytlačené ryžou, čo sa ale postupne našťastie zmenilo.
Pšeno je potrebné skladovať v chlade a v letných dňoch ho radšej uschovajte v chladničke. Neodporúča sa ho nakupovať do zásoby, pretože má tendenciu žlknúť. Tiež je vhodné pšeno pred varením spariť, zbaví sa tak horkej chuti, ktorá sa u neho môže vyskytnúť. Po sparení ho stačí variť 15 až 20 minút a nechať dôjsť pod pokrievkou.
Zloženie
Pšeno – proso siate. Môže obsahovať lepok.Skladovanie
Pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 70 %. Skladujte na suchom mieste a chráňte pred teplom.