Popis
Farba je u misa spoľahlivým indikátorom aká chuť vás čaká. Čím je miso tmavší, tým je výraznejší a aromatickejší. Jeho chuť sa trochu podobá sójovej omáčke, ale je plnšia, bohatšia. Ako použiť miso pasty v kuchyni? Pozrite sa na video.
Ďalšie tipy na použitie:
- rozmiešajte v troške vody alebo vývaru a pridajte do pokrmov, dosoľujte až po pridaní misa
- miso sa dá v mnoho prípadoch zamieňať aj so sójovými omáčkami shoyu a tamari
- na dochutenie všetkých možných pokrmov - polievok (vrátane vývarových), nátierok, strukovinových a zeleninových jedál, omáčok (aj smotanových)
- miso sa výborne kombinuje s pohánkou a tiež s hubami (pridajte trochu misa na konci dusenia, zahustí šťavu z húb a vytvorí lahodnú omáčku)
- k príprave šalátových dresingov a dipov - kombinujte s kyslou zložkou (ocot, citrónová šťava), olejovou zložkou (olivový, sezamový alebo iný olej, sezamová pasta tahini) a sladkou zložkou (med, javorový, jačmenný, agávový alebo iný sirup), skúste napríklad miso-tahini dresing (1-2 lyžičky misa, 4 lyžice sezamovej pasty tahini, 2 lyžice javorového sirupu, 1 lyžica jablčného octu, v prípade potreby narieďte trochou vody)
- miso maslo - zmiešajte 4 lyžice biomasla a 1-2 lyžice misa na hladkú zmes, výborne sa hodí na ešte horúci varený karfiol, brokolicu, chren alebo fazuľové struky
- glazovanie - dajte piecť do rúry zeleninu ľahko pokvapkanú olivovým olejom (cuketu, mrkvu, petržlen, ...), asi v polovici pečenia ju vyberte, potrite zmesou misa, olivového oleja a medu alebo javorového sirupu a dopečte
- a samozrejme miso polievka
Miso pasty síce pochádzajú z Japonska, ale fungujú ako výborné univerzálne dochucovadlo, ktoré sa uplatní v akejkoľvek kuchyni. Ide o tradičný výrobok, kde sa sójové bôby zmiešajú so soľou a fermentačným činidlom koji a vo veľkých drevených sudoch nechajú kvasiť. Viacej zaujímavých faktov o miso nájdete v časopise Dobroty jar 2017 na str. 26-27.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
SÓJA*, ryža guľatozrnná pololúpaná* 41,5 %, jedlá soľ morská, voda, enzým (Aspergillus oryzae). Pasterizované. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Sójové bôby
Skladovanie
Skladujte v suchu. Chráňte pred priamym slnečným žiarením. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 6 mesiacov.