Popis
Objavte kúzlo japonských ume slivôčok nakladaných v morskej soli s listami Shiso. Sú však skvelé len tak a dodajú exotickú chuť nie len šalátom!
V Japonsku sa pasta z týchto sliviek používa tradične k dochuteniu ryže. Z umeboshi sa tiež pripravuje celá rada chuťovo špecifických výrobkov, ako napríklad cukríky a čaje. Pri používaní umeboshi sliviek si dávajte pozor. Majú veľmi silnú kyslo slanú chuť a k dochuteniu ich preto stačí iba trocha. Umeboshi sa často používajú tiež v makrobiotike.
Slivôčky Umeboshi - ako sú u nás často nazývané, sú kôstkovité plody stromu ume. Tento ovocný strom však v skutočnosti je odrodou marhule. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne umelé farbivá a sú to práve listy Shiso, ktoré farbia slivôčky na červeno.
Slivôčky umeboshi sa zbierajú na jar. Ešte v deň zberu sa nasoľujú a potom nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Akonáhle sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť. Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v slovenčine sa ujal názov umeocot (aj keď tento produkt nemá s octom fakticky nič spoločného).
Zloženie
Ume slivky 72 %, morská soľ, umeocet (ume slivky, morská soľ, Shiso), Shiso.Skladovanie
Skladujte na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred priamym slnečným svetlom.