Popis
Nejde v skutočnosti o ocot, vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe nakladaných sliviek - umeboshi.
Výrobca MUSO uvádza, že umeocot pomáha pri nechutenstve, zažívacích problémoch a únave. (zdroj: tu)
Tipy na použitie:
- ume zálievka s medom - rozmiešajte 1 lyžicu medu so 4 lyžicami olivového oleja, 3 lyžicami oleja z praženého sezamu, 1 lyžicu umeoctu a 1 lyžicu čerstvej pomarančovej šťavy;
- jogurtový ume dresing - zmiešajte 1 malé balenie kyslej sójovej špeciality Sojade natural s 1 lyžicou umeoctu a s 2 lyžicami ryžového sirupu; je výborný na hlávkový šalát;
- ochutenie kulajdy, šošovice na kyslo, strukovinových nátierok...
- výroba kvasenej zeleniny (pickles) - návod nájdete v Dobrotách jeseň 2015 na strane 13;
- nápoj z umeoctu
- malá lyžička do pohára vody; osvedčený prostriedok proti únave z tepla; - zeleninové soté - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013;
- šalát z avokáda a bielej reďkovky - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013;
- zemiakový šalát so šošovicou a aromatickou zálievkou - recept je uvedený na strane 16 v Dobrotách zima 2015-16.
Výroba umeoctu:
Umocet je tekutina, ktorá sa vylučuje pri fermentácii nakladaných sliviek - umeboshi.
- Slivky umeboshi sa zberajú na jar.
- V deň zberu sa nasolia a potom sa nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku.
- Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť.
- Do nálevu sa tiež pridávajú shizo listy. Vzhľadom pripomínajú okrasnú žihľavu. Pridávajú sa kvôli konzervačným účinkom a krásne purpurovej farbe.
- Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v češtine sa ujal názov umeocot.
Ďalšie UMEvýrobky:
Zloženie
Ume slivkový ocot biely 61 % (ume slivka 80%, jedlá morská soľ 20%), shiso listy, jedlá soľ morská. Môže obsahovať stopy lepku.Skladovanie
Skladujte v suchu a chráňte pred teplom. Chráňte pred priamym slnečným svetlom.