Popis
Chuť orechov je sladšia a menej intenzívnejšia ako trebárs pri arašidoch alebo vlašských orechoch. Hodí sa tak do jedál, kde chcete mať len jemný náznak orieškovej chuti. Detailný popis orechov a ich využitie nájdete v našom časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- Raňajky - kešu orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené raňajkové müsli alebo kašu
- Orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním trebárs omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a natrieť ho na pečivo
- Pesto - v mixéri premiešajte bazalku, cesnak, štipku soli, olej a kešu oriešky
- Polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné k ozdobeniu polievok
- Ázijská kuchyňa - nech už pripravujete ázijské rezance s tofu, smaženú ryžu alebo curry, s kešu orechmi určite neurobíte chybu, keď ich do svojho receptu pridáte
- Rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- Šaláty - ovocné a zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi pre pridanie kešu orechov
- Nátierky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu dobre chutia napríklad s mrkvou
- Nápoje - kešu vo forme masla obohatia aj klasické smoothie
- Cukrovinky - rozmixované kešu orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a trebárs karobom a uváľajte guličky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose
- Zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana vytvoria spolu výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- Dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte
Aby boli oriešky ešte lahodnejšie, môžete ich namáčať. Kešu stačia vo vode 2 hodiny a sú o poznanie chutnejšie, takmer ako čerstvo vylúpané. Pokiaľ zrovna nemáte toľko času, aj pár desiatok minút zaistí lepšiu stráviteľnosť orechov. Namáčané orechy vždy po vyliatí vody naďalej skladujte už len v chladničke.
Ďalšou možnou úpravou je praženie. Do vopred zohriatej rúry na 180 °C dajte plech s rozloženými orieškami a pražte 5 - 15 minút. Počas tejto doby ich občas premiešajte. Aj praženie výrazne zvyšuje stráviteľnosť, ale chuťou kešu naopak pridá na intenzite.
Nie len o namáčaní a pražení orechov sa dočítate na našom blogu tu.
Kešu orechy rastú na 12 metrov vysokom strome s názvom obličkovec západný. Pestuje sa v oblasti trópov a pochádza z Brazílie. Plodom na strome sa hovorí „kešu jablko" a nachádzajú sa v ňom jedlé nažky, ktoré poznáme práve ako orechy kešu.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zaujíma Vás viacej o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
KEŠU ORECHY jadra*. Môže obsahovať glutén a ostatné orechy. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Orechy
Skladovanie
V suchu. Chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením.