Popis
Tému orechov sme detailne spracovali v časopise Dobroty jeseň 2013.
Využitie:
- Sladkosti - rozmixované orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a napríklad karobom a uváľajte guľôčky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose.
- Zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať.
- Polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri.
- Raňajky - orieškami môžete obohatiť vaše obľúbené müsli na raňajky alebo kašu.
- Dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo s nimi hotové pokrmy jednoducho posypte.
- Rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu.
- Šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi na pridanie orechov.
- Nátierky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu orechy dobre chutia napríklad s mrkvou.
- Nugátový krém - recept nájdete v časopise Dobroty jeseň 2013 na str. 3.
- Cranachan - tradičný bezlepkový škótsky dezert hľadajte v časopise Dobroty zima 2013-14 na str. 17.
- Cícerová carobella - ako na túto sladkú nátierku s orieškami, to zistíte v časopise Dobroty jeseň 2016 (s. 23).
- Orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať s ním napríklad omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a natrieť ho na pečivo.
Lieskové oriešky rastú na kríku s názvom lieska obyčajná. Vyskytuje sa hlavne v Európe a jej plody sa využívajú prevažne v potravinárstve. Okrem toho sa z orechov získava tiež olej do kozmetických a maliarskych výrobkov. Drevo liesky sa používa predovšetkým v ľudovom umení.
Zloženie
LIESKOVÉ ORECHY. Môže obsahovať stopy lepku.Alergény
Orechy
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 ° C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.