Popis
Využitie:
- orechové maslo - opražené orechy rozmixujte, maslo môžete nechať neutrálne a zahusťovať ním napríklad omáčky, tiež ho môžete osladiť sirupom a natrieť ho na pečivo
- sladkosti - rozmixované kešu orechy zmiešajte s rozmixovaným sušeným ovocím a napríklad s karobom uváľajte guľôčky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose
- zmrzlina - nahrubo nasekané orechy, mrazené banány, med a smotana urobia dohromady výbornú zmrzlinu, stačí spoločne rozmixovať
- pesto - v mixéri premiešajte bazalku, cesnak, štipku soli, olej a kešu oriešky
- polievky - nahrubo nasekané orechy sú vhodné na ozdobenie polievok na tanieri
- raňajky - vaše obľúbené müsli alebo kašu môžete obohatiť kešu orieškami
- ázijská kuchyňa - či už pripravujete ázijské rezance s tofu, opraženou ryžou alebo curry, s kešu orechmi určite neurobíte chybu, keď ich do svojho receptu pridáte
- dezerty - studené alebo pečené, orechy sa výborne hodia do ciest, krémov alebo hotové pokrmy nimi jednoducho posypte
- rizoto, kuskus - vopred namočené oriešky nasekajte a pridajte do zeleninového rizota alebo kuskusu
- šaláty - ovocné aj zeleninové šaláty sú ideálnymi kandidátmi na pridanie kešu orechov
- nátierky - namočené orechy rozmixujte so strukovinami alebo zeleninou, kešu oriešky dobre chutia napríklad s mrkvou
- nápoje - kešu oriešky vo forme masla obohatia aj klasické smoothie
Chuť orecha je sladšia a menej intenzívnejšia než napríklad u arašidov alebo vlašských orechov. Hodia sa aj do jedál, kde chcete mať len jemný náznak orieškovej chute. Detailný popis orechov a ich využitie nájdete v našom časopise Dobroty jeseň 2013.
Aby boli oriešky ešte lahodnejšie, môžete ich namáčať. Kešu stačí vo vode 2 hodiny a sú o poznanie chutnejšie, takmer ako čerstvo olúpané. Ak práve nemáte toľko času, aj pár desiatok minút zaistí lepšiu stráviteľnosť orechov. Namáčané orechy vždy po vyliatí vody naďalej skladujte už iba v chladničke. Ďalšou možnou úpravou je praženie. Do predhriatej rúry na 180 ° C dajte plech s rozloženými orieškami a pražte 5- 15 minút. Počas tejto doby ich občas premiešajte. Aj praženie výrazne zvyšuje stráviteľnosť, ale chuti kešu, naopak, pridá na intenzite.
Kešu orechy rastú na 12 metrov vysokom strome s názvom obličkovec západný. Pestuje sa v oblasti trópov a pochádza z Brazílie. Plodu stromu sa hovorí „kešu jablko" a nachádzajú sa v ňom jedlé plody, ktoré poznáme práve ako orechy kešu.
Zloženie
Kešu OŘECHY. Může obsahovat stopy lepku, arašíd, ostatních skořápkových plodů, sezamu a oxidu siřičitého.Alergény
Orechy
Skladovanie
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.