Popis
Veľký rozbor strukoviny sme pre vás pripravili v časopise Dobroty jeseň 2016. Nájdete tu mnoho užitočných rád, ako cícer spracovať.
Využitie:
- kaša - klasickú hrachovú kašu môžete obmeniť, keď použijete rímsky hrach namiesto bežného
- polievka - rozmixovaním cíceru so zeleninovým vývarom získate skvelú krémovú polievku, ktorú môžete zjemniť alternatívou smotany, nebojte sa celý cícer pridať aj do klasických zeleninových či hubových polievok
- fašírky - rozmixujte strukovinu, pridajte korenie, bylinky, vajíčko a múku, tvorte placky a pečte dozlatista z oboch strán
- omáčky - cícer chutí skvele v omáčkach ako náhrada mäsa
- zahustenie - rozmixovaný cícer zahustí polievku aj omáčku
- šaláty - uvarený a vychladený cícer môže byť chutným doplnkom zeleninového šalátu
- praženie - smažte cícer na oleji na chrumkavo (10-20 minút), v priebehu vyprážania môžete ochutiť korením, úžasné ako pochúťka, napríklad namiesto chipsov
- Cícerová moussaka - recept na túto špecialitu nájdete v časopise Dobroty jeseň 2012 na str. 6
- Cícerová karobela - tip na sladkú nátierku z cíceru hľadajte v časopise Dobroty jeseň 2016, podobným spôsobom môžete pripraviť aj slanú nátierku, k cíceru sa hodí cesnak, bylinky alebo napríklad sušené paradajky
Cícer treba namáčať minimálne 4 hodiny, ideálne až osem. Podľa doby namáčania sa potom varí 2-3 hodiny. V tlakovom hrnci ho pripravíte za 40 minút. Cícer namočte do slanej vody, rýchlejšie zmäkne. Soľ zlepší aj jeho chuť a rovnomernosť varenia. Po uvarení môžete vodu využiť na vyšľahanie tuhého snehu ako z vaječného bielka. Sneh potom možno použiť na pečenie alebo sladké pusinky vo vegánskom variante.
Rímsky hrach sa získava z rastliny s názvom cícer baraní. Domestikovaný bol pred 7000 rokmi v oblasti okolo Turecka a Sýrie. Dnes sa prevažne pestuje a používa v Indii. Plodom rastliny je struk až s desiatimi guľovitými semenami žltkastej farby. Je to tretia najrozšírenejšia strukovina na svete hneď po hrachu siatom a fazule obyčajnej.
Zloženie
Cícer (hrach rímsky). Môže obsahovať stopy lepku.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.