Popis
Veľa zaujímavých informácií o šošovici nájdete v jesennom časopise Dobroty z roku 2012.
Využitie:
- polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky alebo ju rozmixujte na hladký krém s riadnou dávkou horúcej vody, krém ochuťte cesnakom a chilli, exotickú verziu môžete mať, ak pridáte kokosové mlieko a kurkumu
- kaša - po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu pre hladšiu konzistenciu, dochucujte podľa ľubovôle korením
- nátierka - rozmixovaná šošovica a pšeno dohromady skvele fungujú ako chutná nátierka
- zahusťovanie - s uvarenou šošovicou zahustíte guláš alebo napríklad zeleninové jedlo v hrnci
- rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte zo šošovice výborné a jednoduché jedlo
- na sladko - šošovicu rozmixujete so smotanou a banánom, obľúbený pokrm predovšetkým u detí
- šalát - vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad ku brokolici a ryži
- placky - vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a upečte na panvici
Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nedá sa tomu zabrániť, radšej to využite a urobte z nej napríklad kašu alebo polievku.
Keďže nejde o celé semená, červená šošovica nevyklíči. Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá. Pokiaľ chcete mať šošovicu do červena, varte ju s karí alebo kurkumou.
Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj do Európy. U nás je stále známa ako trochu exotická surovina na prípravu jedál. Obľúbená je značne v Indii, kde šošovica na tanieri nahrádza mäso, pretože veľkú časť populácie tvoria vegetariáni. Rastlina plodiaca šošovicu je asi 40 cm vysoká a jej semená nájdeme v strukoch.
Zloženie
Šošovica červená. Môže obsahovať stopy lepku.Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.