Popis
Veľa zaujímavých informácií o šošovici nájdete v jesennom časopise Dobroty z roku 2016.
Pripravovať ju môžete rovnako ako ostatné druhy šošovice, možnosti sú naozaj rozmanité. Pri varení ju môžete namočiť na 2 hodiny, potom varte 10 minút, bez namáčania 20-25 minút.
Využitie:
- polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky
- kaša - po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu na získanie hladšej konzistencie, dochucujte podľa ľubovôle korením
- rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte zo šošovice výborné a jednoduché jedlo
- šalát - vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad ku brokolici a ryži
- placky - vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a upečte na panvici
- zapečená - šošovicu môžete zapekať podobne ako mleté mäso, napr. na lasagne alebo musaku
- v omáčke - šošovica môže skvele nahradiť mäso v omáčke
- do pečiva - trochu menej uvarenú šošovicu pridajte do cesta a nechajte upiecť, v pečive chutí podobne ako oriešky
Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj do Európy. U nás je stále známa ako trochu exotická surovina na prípravu jedál. Obľúbená je značne v Indii, kde šošovica na tanieri nahrádza mäso, pretože veľkú časť populácie tvoria vegetariáni. Rastlina plodiaca šošovicu je asi 40 cm vysoká a jej semená nájdeme v strukoch.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Šošovica červená*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri relatívnej vlhkosti do 70 %.