Popis
Veľa zaujímavých informácií o veľkej zelenej šošovici nájdete v jesennom časopise Dobroty z roku 2016.
Využitie:
- polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky
- kaša - po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu na vytvorenie hladšej konzistencie, dochucujte podľa ľubovôle korením
- rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte zo šošovice výborné a jednoduché jedlo
- šalát - vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad ku brokolici a ryži
- placky - vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a upečte na panvici
- zapečená - šošovicu môžete zapekať podobne ako mleté mäso, napr. na lasagne alebo musaku
- v omáčke - šošovica môže skvele nahradiť mäso v omáčke
- do pečiva - trochu menej uvarenú šošovicu pridajte do cesta a nechajte upiecť, v pečive chutí podobne ako oriešky
Veľká zelená šošovica je veľmi podobná šošovici hnedej. Po uvarení je hnedo-zelená a chutí ako nelúpaná červená šošovica. Rastlina je z čeľade bôbovitých a pochádza z Ázie. Jej plodmi sú struky ukrývajúce semená. Človek ich konzumoval už viac ako pred 7000 rokmi. Súčasne je šošovica obľúbená predovšetkým v Indii, kde je súčasťou mnohých jedál.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Šošovica zelená veľká*. Môže obsahovať stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
Skladujte pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.