Popis
Veľa zaujímavých informácii o šošovici nájdete v jesennom časopise Dobroty z roka 2012.
Využitie:
- polievky - šošovicu pridajte do zeleninovej polievky alebo z nej zmixujte hladký krém s riadnou dávkou horúcej vody, krém ochuťte cesnakom a chilli, exotickú verziu môžete mať, ak pridáte kokosové mlieko alebo kurkumu
- kaša - po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, poprípade pridajte horúcu vodu pre hladšiu konzistenciu, dochucujte podľa chuti korením
- nátierka - rozmixovaná šošovica a pšeno spolu skvelo fungujú ako chutná nátierka
- zahusťovanie - s uvarenou šošovicou zahustíte guláš alebo iné hutné trebárs zeleninové jedlo v hrnci
- rizoto - s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte z šošovice výborné a jednoduché jedlo
- na sladko - šošovicu rozmixujete so smotanou a banánom, obľúbený pokrm predovšetkým u detí
- šalát - vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad k brokolici a ryži
- placky - vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a usmažte na panvici
Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabrániť, radšej toho využite a urobte z nej trebárs kašu alebo polievku.
Keďže sa nejedná o celé semena, červenú šošovicu nenaklíčite. Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá. Pokiaľ chcete mať šošovicu do červena, varte ju s kari alebo kurkumou.
Červená šošovica pochádza z Turecka a postupne sa rozšírila do celej Ázie a dnes už aj Európy. U nás sa stále jedná o trochu exotickú surovinu na prípravu jedla. Obľúbená je značne v Indii, kde šošovica na tanieri nahradzuje mäso, pretože veľkú časť populácie tvoria vegetariáni. Rastlina plodiaca šošovicu je asi 40 cm vysoká a jej semena nájdeme v luskoch.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Šošovica červená polená*. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaSkladovanie
V suchu a chladu. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.